Dementievriendelijke dagbesteding op de Stadsboerderij

In Nieuw-West zetten we dementie centraal op een positieve en hoopvolle manier. Samen met onze partners in de buurt, introduceren we een hartverwarmende activiteit voor mensen met beginnende dementie en hun mantelzorgers. Te vaak zien we dat deze buurtgenoten thuis blijven zonder de stimulatie die hun geest nodig heeft. Ons initiatief, gesteund door mantelzorgers, huisartsen, Buurtteam en Markant, richt zich op het prikkelen van de zintuigen en het aanmoedigen van mensen met beginnende dementie om actief te blijven.

De perfecte setting hiervoor is de geliefde Stadsboerderij, een oase van groen en rust. Hier vinden we weelderige bomen, geurige kruiden, kleurrijke bloemen en kabbelend water – alles wat nodig is om de zintuigen te verwennen.

We geloven in een nieuw perspectief op dementie, waarbij we de nadruk leggen op de levendige individualiteit van mensen, los van hun aandoening. Vanuit Combiwel buurtwerk in nieuw-west willen we experimenteren met de kracht van dagbesteding op een boerderij. Dit is meer dan zomaar een activiteit – het is een stap in de richting van empowerment en inclusie.

Voordelen die het verschil maken:

  • Sociale Verbinding: Op de boerderij ontstaan ontmoetingen die vriendschappen smeden en een einde maken aan eenzaamheid. Samen bouwen we een ondersteunende gemeenschap.
  • Stimulatie en Plezier: Actieve deelname aan gevarieerde activiteiten prikkelt zowel lichaam als geest en brengt vreugde en levenslust terug in het leven van mensen met dementie.
  • Kracht en Eigenwaarde: Door deel te nemen aan betekenisvolle bezigheden, voelen mensen met dementie zich krachtiger en waardevoller dan ooit tevoren.
  • Ondersteuning voor Mantelzorgers: We reiken ook uit naar mantelzorgers, hen voorzien van de hulpmiddelen om de uitdagingen van dementiezorg het hoofd te bieden.

Dit initiatief, gevormd in samenwerking met bewoners, Stadsboerderij Osdorp, Buurtteam Meer en Vaart, Markant en Cordaan, manifesteert zich als een interventie voor dagbesteding. Onze ambitie strekt verder dan dat: we willen een blauwdruk creëren voor toekomstige dagbestedingstransities. We willen gemeenschappen versterken, toegang tot ondersteuning voor alle doelgroepen verbeteren en de kracht van samenwerking tussen formele en informele organisaties onderstrepen.

Laten we samen een nieuw hoofdstuk schrijven in het verhaal van dementie – een hoofdstuk vol levendigheid, veerkracht en verbondenheid. Doe met ons mee op de Stadsboerderij en laten we samen een verschil maken in levens, vandaag en voor de toekomst.

U bent van harte welkom!