Inloop voor mensen met dementie en hun mantelzorgers bij Stadsboerderij Osdorp

NIEUW-WEST – “We vergeten vaak iets belangrijks als we het hebben over dementie,” begint Wasilis Psathas van Combiwel Buurtwerk het gesprek over dementie dat hij samen met Anita Wevers van Markant voert. De professionals vertellen aan de Westerpost vanuit hun ervaring hoe in stadsdeel Nieuw-West een omslag wordt gemaakt voor en met bewoners. Een omslag waarbij dementie op een positieve en hoopvolle manier wordt bekeken. De wekelijkse inloop voor mensen met beginnende dementie en hun mantelzorgers op de Stadsboerderij is een voorbeeld hiervan. Vrijdag 5 april kan iedereen een kijkje komen nemen.

BRON: Westerpost, geschreven door Shirley Brandeis

Steeds meer mensen krijgen vroeg of laat de ziekte dementie. “Het is een groeiend probleem,” weet Wasilis Psathas. “Je hebt een kans van één op vijf om dementie te krijgen, waarbij vrouwen weer meer kans hebben dan mannen. Ongeveer 68 procent van mensen met dementie woont nog thuis en wordt verzorgd door een familielid en/of mensen in de omgeving.” 

Er moet ook iets veranderen, stelt hij. “We willen de gedachte dat je alleen nog maar je ziekte bent wegnemen. Het gaat hier niet om dementerenden, maar om mensen met dementie, en die zijn niet hun aandoening. Het zijn mensen die nog heel veel willen en kunnen. Als je er zo naar kijkt, moet je ook andere manieren van ermee omgaan aanbieden.”

Veranderende omgang

Er wordt volop geëxperimenteerd met de nieuwe aanpak in de omgang met mensen met (beginnende) dementie. Organisaties op het gebied van welzijn, zoals Cordaan, Markant en Combiwel, en het Buurtteam van de gemeente werken hierin samen. Dat uit zich sinds september vorig jaar in een pilot; een wekelijkse inloop met activiteiten bij de Stadsboerderij Osdorp. Elke vrijdagochtend kunnen bewoners met geheugenproblemen, waaronder beginnende dementie, en hun mantelzorger deelnemen aan activiteiten die, niet onbelangrijk, de zintuigen prikkelen. “Denk aan pesto maken of kruidenthee, kippen voeren of schilderen,” vertelt Anita Wevers van Markant, het centrum voor mantelzorg in Amsterdam. Veertig jaar geleden begon ze als ziekenverzorgende haar werkzame leven. “Ik heb in die tijd altijd met mensen met dementie gewerkt. Ik vind het een fijne doelgroep. Deze mensen hebben niks op te houden, hoeven zich niet beter voor te doen.” In die vier decennia zag ze op de werkvloer de omgang met mensen met dementie veranderen. “Tegenwoordig ben je meer dan alleen iemand die dementeert. Je bent iemand met een verleden, iemand die een baan had, een sociaal leven heeft. Dat blijft bestaan, dat is niet weg, al heb je de ziekte dementie.”

Levend verlies

Nieuw is ook de betrokkenheid van de zogenoemde mantelzorger. Vaak is dat een dochter, zoon of partner, soms een ander familielid of naaste. Anita Wevers: “Het is fijn voor hen om met anderen die hetzelfde meemaken te praten in een ontspannen setting, zoals op de Stadsboerderij, waar ook professionals zijn die informatie kunnen geven. Bijvoorbeeld over financiële ondersteuning voor jou als mantelzorger of hoe om te gaan met levend verlies. Zulke gesprekken ontstaan in een groene omgeving vanzelf. Het is geen bijeenkomst in een zaaltje met een professional bij een schoolbord.”

Mee blijven doen

In de praktijk blijkt het niet eenvoudig om de doelgroep voor de inloop op de Stadsboerderij te bereiken. Wasilis Psathas: “Mensen die hier net mee geconfronteerd worden, zijn in paniek en meer bezig met hoe nú om te gaan met de ziekte dementie dan met de toekomst. Vaak wordt er ook voor gekozen om veilig thuis te blijven. Maar je moet de geest juist blijven stimuleren met nieuwe dingen, met activiteiten. Je moet mee blijven doen aan de samenleving. De Stadsboerderij is de perfecte plek hiervoor. Het is een oase van groen en rust met genoeg om de zintuigen te prikkelen.” De vrijdagse inloop is voor alles ook gewoon een fijn moment om met je naaste die dementie heeft iets leuks te doen, zegt Anita Wevers. “Het blijft je moeder, of je oma of buurman, met wie je iets gezellig kunt ondernemen. Het is belangrijk dat de relatie niet alleen maar om zorgen draait, maar ook om samen genieten.”

Een keer een kijkje nemen bij de inloop op de Stadsboerderij Osdorp aan de Botteskerksingel 30b kan vrijdag 5 april tijdens de open dag van 10:00 tot 12:30 uur. U kunt dan letterlijk en figuurlijk proeven van de sfeer en activiteiten voor mensen met geheugenproblemen en hun mantelzorgers. Deze dag zijn ook professionals aanwezig. Elke volgende vrijdag is er op hetzelfde tijdstip open inloop. Meer weten over het programma bij de Stadsboerderij en hoe u kunt deelnemen? Of wilt u helpen om er elke vrijdag een prachtige dag van te maken? Neem dan contact op met Wasilis: w.psathas@combiwel.nl06 2357 7458.